Tydzień owocowo-warzywny

W październiku 2021 r. odbył się „Tydzień owocowo – warzywny”
dla uczniów klas III – VIII naszej szkoły.

 
Celem tego tygodnia było:
- zwrócenie uwagi uczniów na zdrowe odżywianie, zwłaszcza na spożywanie owoców i warzyw, które zawierają dużo witamin i składników mineralnych,
- przypomnienie informacji zawartych w tzw. Piramidzie Zdrowego Żywienia,
- propagowanie zdrowego stylu życia,
- rozwijanie kreatywności oraz współpracy w grupie.
W ramach „Tygodnia owocowo-warzywnego” miały miejsce następujące działania:
  • - uczniowie podczas lekcji plastyki wykonali prace plastyczne w różnych - technikach, które przedstawiały owoce i warzywa,
  • - uczniowie podczas zajęć technicznych wykonali zdrowe kanapki, sałatki owocowe i warzywne oraz inne zdrowe przekąski,
  • - wychowawcy podczas zajęć obejrzeli z uczniami filmy i prezentacje dotyczące zdrowego odżywiania, uczniowie mieli także możliwość rozwiązania quizu oraz wykonania w grupach zdrowych soków czy potraw,
  • - wychowawcy podczas zajęć przeprowadzali również pogadanki na temat zdrowego odżywiania, a następnie uczniowie wykonywali w grupach plakaty promujące spożywanie owoców i warzyw,
  • - uczniowie wraz z wychowawcami wykonali gazetki ścienne na temat wartości owoców i warzyw,
  • - koordynatorzy akcji wykonali gazetkę ścienną obok sali nr 1 prezentującą prace plastyczne uczniów oraz zdjęcia z poszczególnych działań.
Ważne: Użytkowanie tej strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Polityka Prywatności