Marzec 2023/24
PRACOWNIA KULINARNA
Gotowanie to wyśmienita zabawa!
Klasa 1a miała okazję wziąć udział w projekcie „Poznajemy różne kraje i ich kulinarne obyczaje”. W ramach zajęć uczniowie próbowali przysmaków z różnych części świata — Szwecji, Czech, Holandii i Japonii. Pod czujnym okiem nauczyciela, bezpieczne korzystali z urządzeń i narzędzi kuchennych. Wychowawczyni przedstawiła zasady savoir-vivre przy stole. W ramach lekcji uczniowie poznali, na czym polega praca kucharza. Zajęcia w tym projekcie uświadomiły wszystkim jak pożyteczne i przyjemne jest spędzanie czasu przy wspólnym stole.
W ramach wydarzenia „Z Teligą pod żaglami witamy wiosnę” w Zakrzewie odbyły się obchody Międzynarodowego Dnia Gofra.
W marcu w klasach drugich- podczas zajęć kulinarnych- przeprowadzono lekcję „Naleśniki i sałata”.
W ramach projektu „Kulinarne przygody” uczniowie siódmych klas zdobywali praktyczne umiejętności kulinarne, niezbędne w dorosłym życiu. Jak zawsze wielkim powodzeniem cieszyło się pieczenie gofrów. Podczas zajęć można było poznać różne pomysły na samodzielnie przygotowaną przekąskę.
FASCYNUJĄCY ŚWIAT LEGO
W marcu uczniowie klas drugich mogli poznawać interesujący świat LEGO. Zabawa tymi klockami pozwala dzieciom na rozwijanie wyobraźni i kreatywności, ponieważ daje im możliwość tworzenia własnych projektów i budowli. Dzieci mogą wymyślać własne pomysły i wcielać je w życie, co jest ważne dla ich rozwoju i pozwala im na ekspresję twórczą.