TYDZIEŃ OWOCOWO-WARZYWNY
W dniach od 03.11.2020r. do 09.11.2020r. realizowaliśmy zadania TYGODNIA OWOCOWO- WARZYWNEGO pod hasłem „ZDROWIE NA TALERZU”, klasy 3 „a” i „b” w szkole, zaś klasy 4 - 8 w formie zdalnej. Wychowawcy zapoznali uczniów z prezentacją nt. zdrowego odżywiania. Uczniowie pogłębili również wiedzę na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Do tego zagadnienia nawiązuje szkolny konkurs „Zdrowie na talerzu”, gdzie uczniowie mogą wykazać się nie tylko wiedzą i talentem plastycznym, ale również zaprezentować swój przepis.
Nie obyło się bez doświadczeń ;) uczennice klas 8 przygotowały gazetkę „Ile cukru zawierają popularne produkty?” Uczniowie mogą na niej zobaczyć, ile cukru jest w niektórych napojach i słodyczach, które spożywają. Na tablicy znajdują si puste opakowania wybranych napojów i słodyczy. Pod opakowaniami w specjalnych torebeczkach jest...cukier. Dzięki tej tablicy można po prostu przekonać się, ile gram cukru jest w poszczególnych produktach i że warto czytać etykiety danych produktów.